Svatoluciánské rumy, tak jak dnes známe, pocházejí z destilérky Saint Lucia Distillers Group of Companies v Roseau. Ta vznikla v roce 1972 sloučením dvou doposud fungujících destilérek na Svaté Lucii a to Roseau Bay Distillery (od roku 1959 vlastněno Geest společností) a Dennery Distillery, kterou založil Denis Barnard v roce 1931.
Rychlý přehled toho, se dělo pak:
1972 – sloučení destilérek, veškerá výroba rumu je přemístěna do Roseau Bay
1992 – rodina Barnardů odkoupila podíl Geest a stali se 100% majiteli.
1997 – prodáno 24.9 % podílu trinidadské spol. Angostura Ltd.
2005 – byl prodán zbytek podílu společnosti CLICO (CL Financial). Laurie Barnard zůstává gen. ředitelem.
2007 – 2. května, žhářský útok, zničená laboratoř a blending building.
2009 – po úpadku CLICO je od tohoto roku takřka St. Lucia Distillers na prodej.
2016 – novým spasitelem se stává Spiribam (spadající pod GBH), jenž už má pod palcem například rumové značky Clément či Rhum J.M.
A jak tu ty rumy teda dělají?
Zhruba od roku 1962 se na Svaté Lucii ukončuje produkce cukru. Pro výrobu rumu je tedy nutné melasu dovážet a to nyní z Dominikánské republiky. Melasu přímo z lodi kotvící v přístavu nedaleko samotné destilérky tlačí potrubím dlouhé skoro jednu míli přímo do objektu palírny.
Fermentace – melasy probíhá okolo 24 – 36 hodin ve venkovních tancích, kde se reguluje teplota. Výsledný kvas mívá okolo 7 % ABV. V kombinaci divokých kvasinek zde fermentují ale i třtinovou šťávu a to z vlastních polí cukrové třtiny.
Destilace – probíhá na čtyřech destilačních zařízeních, ze kterých umí vyprodukovat v podstatě osm různých rumů:
1. McMillan Coffey Still (od roku 1985)
Melasa 3x jinak. Tento Twin Column Still se 45 ,,talíři,, (plate) destiluje zkvašenou melasu mezi 93 – 95 % ABV. Lehké rumy pochází z plate 40, střední a těžší rumy zase z plate 32 a 30. Odtud je například Admiral Rodney či některý Bounty Rum.
2. John Dore 1 (od roku 1998)
Melasa / Cane juice. Double retort pot still s kapacitou 454 l, destiluje okolo 85 – 87 % ABV
3. Vendome (od roku 2003)
Melasa / Cane juice. Hybrid Pot Still se sloupkem o devíti ,,talířích,,. Kapacita je zhruba 1360 l a destiluje na 85 – 87 % ABV.
4. John Dore 2 (od roku 2004)
Melasa. Double retort pot still s kapacitou 6000 l destiluje opět na 85 – 87 % ABV.
Staření probíhá nejčastěji v sudech z dubu bílého amerického například po Kentucky Bourbon, Jim Beam, Jack Daniels, Buffalo Trace. Pro zpestření chutí používají sudy po portském a zkoušejí i sudy po Sherry nebo Madeira. Dle nedoověřených informací, vkládají rum do sudů nejčastěji o síle 63 %.
Svatoluciánské rumy jsou jinak nedoslazované a kromě dobarvení karamelem neobsahují žádné přísady ovlivňující chuť či aroma.
Příklady nejznámějších rumů z Saint Lucia Distillers:
St. Lucia Distillers 1931
Bounty Rum
Chairman’s Reserve Rum
Admiral Rodney
Toz Rum
Denros strong rum 80%
Crystal White Rum
Elements 8